El bàsquet

1 abr 2008


El bàsquet és una pràctica entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc.


La seva història:
En el segle X aC a Amèrica, els olmeques jugaven un joc semblant al basquetbol anomenat pok-ta-pok. Al segle XVI els asteques jugaven una variació del joc anomenada ollamalizli o ichlachil.
El basquetbol, que probablement té la base en el joc alemany "korbball", neix el desembre de 1891. El nord-americà de la Universitat d'Springfield, Massachusetts, James A. Naismith és considerat com el pare i l'inventor del bàsquet. Aquest professor d'educació física, es va inventar un joc que consistia en fer passar una pilota per dintre un cèrcol. Esport de conjunt que va tenir el seu primer reglament l'any 1891.
Ràpidament s'estengué per tota l'Amèrica del Nord i aviat es professionalitzà.


Marc de joc:
>Durada: segons la FIBA el partit està compost per quatre períodes de 10 minuts cadascun. En la NBA la durada de cada període és de 12 minuts, i en la NCAA es juguen dos períodes de 20 minuts cadascun.


>Jugadors: 12 jugadors com màxim.


>Inici del partit: ha de col·locar-se un jugador de cada equip dintre del cercle central amb un peu prop de la línia que divideix el terreny de joc en dues meitats, situat cadascun d'ells en el seu camp i l'arbitre tira la pilota cap a dalt i els dos jugadors salten verticalment per a intentar desviar-la, sense agafar-la, cap a algun company del seu equip.


>Àrbitres: solen ser dos àrbitres els encarregats de dirigir el partit.


>Taula d'anotadors: controla totes les incidències del partit i elabora l'acta del partit.

1 Comëntariôs:

Adrex dijo...

ola wapas soi el adri reyes, pasaros ke este es mi blog, el otro no lo puedo segir act pq ... se olvidó la contraseña T_T

bueno ke me linkeis ok

os kiero muxo a las dos

besos

Hora i data

LLocs visitats

On som?